3 redenen waarom het afsluiten van een telefoonabonnement niet handig is

Wanneer een nieuwe smartphone op de markt is uitgekomen dan wil iedereen hem natuurlijk zo snel mogelijk kopen. Maar een nieuwe smartphone is niet goedkoop. Zo kost de nieuwste iPhone maar liefst € 1159,00 en de Samsung Galaxy is vanaf € 749,00 te koop. Dit zijn natuurlijk best hoge prijzen voor een telefoon. En niet iedereen heeft zo een bedrag op zijn spaarrekening. Het afsluiten van een telefoonabonnement waarbij de telefoon ‘gratis’ is inbegrepen is dan voor vele een oplossing. Maar, er zijn een aantal zaken waar er geen rekening mee gehouden wordt. In dit artikel leggen wij uit waarom het niet zo handig is om een telefoonabonnement af te sluiten.

1. BKR registratie

Sinds 1 mei 2017 wordt een telefoonabonnement gezien al een lening. Wanneer de prijs van het toestel hoger is dan € 250,00 geldt een BKR registratie. De kredietaanbieder krijgt dan toestemming om inzicht te hebben in de leningen die eventueel afgesloten zijn. Zij kunnen dan aangegeven of je in staat bent om de maandelijkse lasten van de telefoon te betalen. Het nadeel van deze nieuwe regelgeving is dat er een lening op jouw naam staat. Als je bijvoorbeeld een huis wil kopen dan worden de abonnementskosten meegerekend. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de hypotheek uitkering. Om te voorkomen dat het telefoonabonnement als lening wordt geregistreerd, is het mogelijk om een groot gedeelte van de telefoon zelf te betalen.

2. Hogere kosten

Een andere reden waarom de aanschaf van een abonnement niet handig is, zijn de kosten. In eerste instantie lijkt een abonnement voordeliger omdat er maandelijks een bedrag betaald moet worden, om de telefoon in principe af te betalen. Maar, dit klopt niet helemaal. Naast de vaste kosten voor de telefoon, zijn er ook kosten voor de bel en internetbundel en kosten van de provider zelf. Voor een nieuwe iPhone kunnen de maandelijkse kosten al snel rond de € 60,00 per maand liggen. En wanneer er dan een verzekering wordt afgesloten komen er nog meer kosten bovenop. Om al deze kosten te besparen is het verstandiger om een losse telefoon te kopen en een sim only abonnement te nemen.

3. Grotere risico’s

De laatste reden is, dat er minder risico’s verbonden zijn aan het kopen van een los toestel. Stel dat je, je baan kwijt raakt dan zit je nog steeds met een abonnement van € 60,00 per maand. Dus denk goed na bij de aanschaf van een telefoon en de risico’s die het met zich mee brengt.