Het kiezen van een portofoon, wat valt er te vergelijken?

Er is een ruim aanbod aan portofoons. Bij de aanschaf van een portofoon is het belangrijk dat je je eerst verdiept in de diverse toestellen. Wat past bij jou en waar moet je portofoon aan voldoen? Misschien wil je wel portofoons aanschaffen voor je medewerkers. Maar ook dan moet je bewust zijn van de functies waar je gebruik van wilt gaan maken. Als je hier inzicht in hebt kan je vervolgens op zoek gaan naar een portofoon. Maar eerst een stapje terug, wat is een portofoon en wat zijn de voordelen? Deze informatie delen we graag met jou in dit artikel.

Wat is een portofoon?

Een portofoon wordt ook wel een walkietalkie genoemd, en dat kent iedereen! Wij kennen het als walkietalkie maar de naam portofoon wordt voornamelijk gebruikt door professionele gebruikers, bijvoorbeeld de politie of brandweer. Een portofoon is een draagbaar verzend en ontvangtoestel. Het is een communicatiemiddel dat beschikbaar is voor communicatie tussen meerdere personen. Een portofoon werkt eigenlijk bijna hetzelfde als een telefoon. Met een telefoon kan je tegelijk praten. Zoals je weet bij een walkietalkie en dus de portofoon kan er maar één iemand aan het woord zijn. Als je praat druk je het knopje op de portofoon in. Als je loslaat kan je de andere persoon horen terug praten. De portofoon staat ook bekend om de communicatie tussen mensen op een grote afstand.

portofoon

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Een portofoon aanschaffen is vaak een lastig keuze, dit komt door het grote aanbod in diverse toestellen. De meeste mensen weten hoe zij moeten omgaan met een portofoon. Echter is het zonde als de functies van de portofoon niet allemaal worden gebruikt. Het is dus van belang om eerst te kijken naar het doel van de portofoon. Waar wil je het voor gebruiken en over welke functies moet de portofoon beschikken? Tevens moet je kijken naar jezelf of naar de mensen die de portofoon moeten gaan gebruiken. Je kan een complexe en mooie portofoon kopen maar als niemand weet hoe deze functies moeten worden toegepast, haal je niet het optimale uit het toestel.

Bij het gebruik van een portofoon heb je soms een licentie nodig. Kijk dus goed waar je de portofoon voor wilt gebruiken. Voor recreatief gebruik is dit niet nodig.  Een analoge portofoon wordt veelal gebruikt bij hulpdiensten en in de beveiligingswereld. Deze portofoons kunnen afgeluisterd worden door andere gebruikers. Analoge portofoons zijn eenvoudig aan te sluiten en zijn veel goedkoper dan digitale portofoons. De kwaliteit zal echter afnemen als de afstand groter wordt. Een digitale portofoon heeft de functie van twee gespreksgroepen per frequentie. Het afluisteren van een digitale portofoon is lastiger waardoor je veiliger informatie kan uitwisselen. Er kunnen zelfs tekstberichten worden verstuurd, ook zijn deze toestellen meestal voorzien van een GPS plaatsbepaling. Bij beide soorten portofoons kan een repeater worden aangesloten. Een repeater zorgt voor een sterker en beter bereik. Het enigste verschil is dat je bij een digitale portofoon meerdere repeaters kan gebruiken en bij de analoge portofoon is dit niet het geval.

Voordelen van een portofoon

Veel mensen vinden dat een portofoon de mobiele telefoon en andere communicatieapparatuur overtreft. De mobiele of vaste telefoon werkt prima voor communicatie. Echter in sommige situaties kan de telefoon niet op tegen de portofoon. Onderstaand zetten we de grote voordelen van een portofoon op een rij:

  • Portofoons kunnen gebruikt worden bij heftige weersomstandigheden
  • Waterdicht, stofdicht
  • Signaal is geen probleem door portofoons met veel vermogen of repeaters
  • Eén druk op de knop voor directe communicatie. Dit is soms van erg belangrijk of zelfs van levensbelang bij hulpinstanties die gebruik maken van een portofoon.
  • Portofoons kunnen gewoon gebruik maken van een 2G, 3G of 4G netwerk.
  • Verschillende internetpakketten mogelijk