Nog niet zo lang geleden gingen mensen naar warenhuizen om van alles te open. Deze winkels met meerdere verdiepingen hadden bijvoorbeeld een kledingafdeling, een parfumerie en een sportafdeling. Tegenwoordig zijn de bekende warenhuizen echter bijna allemaal uit het straatbeeld verdwenen. De moderne shopper koopt online, bij webwinkels die vaak een gespecialiseerd aanbod hebben. Het is niet moeilijk om online de weg kwijt te raken en door de bomen het bos niet meer te zien.
Veilig online shoppen
In de ouderwetse warenhuizen was het mogelijk om de producten aan te raken, om advies van personeel te vragen en je rekende alles af bij een kassa waar je de verkoper recht in de ogen kon kijken. Online is dat een heel ander verhaal, of je nu shopt op een webshop of een site voor tweedehands zaken.
Je hoeft echter niet te wanhopen als het aankomt op online shoppen, ook al kun je de verkoper niet recht in de ogen aankijken. Om te beginnen kun je ervoor zorgen dat vanaf jouw kant alles in orde is. Denk bijvoorbeeld aan antivirus en anti-malware, maar vooral aan een firewall. Denk er daarnaast aan dat als je shopt via een draadloos netwerk het versleuteld dient te zijn. Publieke netwerken waarvan je niet zeker weet of ze versleuteld, zoals bijvoorbeeld op het vliegveld of in de bibliotheek, kun je beter niet gebruiken voor online shopping.
Ook aan de kant van de verkoper moet natuurlijk alles kloppen. Zo kun je veilige sites herkennen aan het slotje dat vooraan in de adresbalk staat. Bovendien hoort het adres van een webshop net te beginnen met http://, maar is er de s van secure (beveiligd) aan toegevoegd: ‘https://’. Dit betekent in ieder geval dat de website in orde is, maar wees alsnog zuinig op de gegevens die je zelf ‘weggeeft’: sommige webshops vragen je om een account aan te maken. Het is belangrijk om je wachtwoord uniek en veilig te maken. Een veilig wachtwoord gebruikt zowel kleine letters als hoofdletters, cijfers en het liefst ook leestekens. Dit laatste kan echter niet altijd. Wanneer om meer informatie wordt gevraagd dan nodig is, wees dan op je hoede. Als bijvoorbeeld jouw ‘interesses’ verplicht ingevuld moet worden is de kans groot dat deze gegevens worden doorverkocht!
Iedereen kent wel enkele grote webshops die groot zijn geworden door de juiste marketing en waarschijnlijk een goede combinatie van service en lage prijzen. Maar juist de gespecialiseerde webshops kunnen vaak de mooiste deals aanbieden. Wanneer je niet bekend met een webshop valt het aan te raden om de naam in de zoekmachine in te vullen, wellicht aangevuld met een zoekterm als ‘ervaringen’.
Goedkoop shoppen
Online shoppen hoeft dus echt geen eng gedoe te zijn. Sterker nog, het kan gewoon heel erg leuk zijn! Bestellen vanuit je luie stoel is heerlijk simpel: geen gedoe met parkeren, regen of wind en lange rijen bij de kassa.
In plaats daarvan kun je op veel sites precies dat vinden wat jij zoekt. Het wemelt online van de sites die het aanbod van verschillende webshops combineren. Zo kun je heel makkelijk in één oogopslag alle prijzen vergelijken.
Net als in de winkelstraat zijn er natuurlijk regelmatig kortingen. En bij online shoppen kan dat soms heel overzichtelijk zijn. Zo is het Amerikaanse fenomeen ‘Black Friday’ de laatste jaren ook naar ons overgewaaid en doen Nederlandse webshops er inmiddels volop aan mee. Black Friday is altijd eind oktober en kan u zeer grote voordelen opleveren!
Een van de grote voordelen van online shopping is natuurlijk ook dat grenzen steeds meer vervagen. Met het grootste gemak kunt u producten bestellen van ver buiten de EU. Hier is een waarschuwing echter wel op zijn plaats. Let bijvoorbeeld scherp op kosten als invoerrechten en verzendkosten als u de bestelling plaatst. Zeker in het geval van buitenlandse webshops kunnen deze hoog uitvallen, soms zelfs hoger dan de kosten van jouw bestelling zelf! Ook in het geval van binnenlandse webshops zijn verzendkosten natuurlijk een puntje van aandacht: vaak gelden verzendkosten tot een bepaald bedrag. Als jouw bestelling nou net onder die limiet zit, kan het lonen om een product waarmee je er net overheen gaat toe te voegen.
Dan nog een laatste puntje dat geldt voor webshops van buiten de EU en dan met name voor de Chinese webshops. Producten die binnen de EU verkocht worden moeten vaak voldoen aan hoge kwaliteitseisen, waar deze elders vaak soepeler zijn. Ook is het vaak extra lastig om bij dergelijke webshops je recht te halen als er iets mis is: reparatie of retour is dan vaak niet wettelijk geregeld. Zo kunnen goedkope producten heel snel een dure business worden. Maak dus altijd de overweging of dat voor jou een belangrijk punt is voor je iets uit het buitenland besteld.
Veel succes met het verstandig online shoppen!