Hoe werken laadpassen precies?

Ben je in het bezit van een elektrische auto en wil je deze ook ergens anders op kunnen laden? Dan heb je een laadpas nodig. Men heeft laadpassen uitgevonden om te voorkomen dat iedereen zomaar kosteloos gebruik kan maken van openbare laadpalen. Er zijn verschillende partijen waarbij je een laadpas vergelijken kan.

Zo zijn er bijvoorbeeld bekende stroomleveranciers die ook laadpassen aanbieden. Bij veel aanbieders betaal je een vast bedrag. In dat geval heb je dus een abonnement. Andere aanbieders geven je de mogelijkheid om per keer dat je laadt te betalen. Het laden van de elektrische auto bij een openbare laadpaal is erg eenvoudig als je in het bezit bent van een laadpas.

De elektrische auto laden

Als je de auto wilt laden bij een openbare laadpaal zal je in de meeste gevallen als eerst de stekker in je auto moeten steken. Daarna kun je je identificeren door middel van de laadpas. Verder hoef je niets te doen, behalve wachten tot de auto is opgeladen. Houdt er rekening mee dat het niet op iedere elektrische parkeerplaats toegestaan is om er de hele dag te staan. Controleer dit daarom goed, en houd de tijd in de gaten wanneer dit niet het geval is.

Kan men hier geen misbruik van maken?

Je auto opladen met behulp van laadpassen is dus erg eenvoudig, maar is het ook veilig? Kan iemand de kabel niet uit jouw auto halen om vervolgens zijn eigen auto op te laden? Gelukkig niet, want hier heeft men iets op bedacht! Nieuwe auto’s zullen de stekker ‘vastzetten’, waardoor men de stekker niet los kan maken.

Mocht de stekker toch losgetrokken worden, zoals bij sommige oudere elektrische auto’s wel kan, dan stoppen de laadpalen direct met het toevoeren van stroom. Je hoeft hier dus in ieder geval niet bang voor te zijn.