Tips om je huis duurzamer te maken

Tips om je huis duurzamer te maken

Duurzaam leven is tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Het hoeft niet moeilijk te zijn om duurzame aanpassingen te doen in je huis en daarbuiten om het milieu te sparen. Daarnaast kunnen aanpassingen in huis ook nog zorgen voor een besparing in je portemonnee. Door goed te kijken naar jou energiebronnen en isolering in huis kan je al snel een verschil maken. Er zijn genoeg mogelijkheden die voor bijna iedereen haalbaar zijn. De beste mogelijkheden op een rijtje:

Isoleren

Hoe voor de hand het ook ligt, is dit echt cruciaal wanneer jij je huis wil verduurzamen. Een geïsoleerde vloer zorgt voor minder kou en tocht in huis. Door je spouwmuur te isoleren zorg je ervoor dat je energierekening en verbruik gelijk sterk zal dalen. Een spouwmuur vervangen kan zonder grote verbouwing en hoeft bovendien ook helemaal niet veel geld te kosten. Nog een voordeel, alle warmte die je binnen kan houden hoef je ook niet opnieuw op te wekken. Ideaal dus!

Plaats een warmtepomp
Ook met een warmtepomp kun je jaarlijks veel energieverbruik en kosten besparen. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht of bodemwater. Vervolgens wordt dit omgezet tot bruikbare warmte die je kan gebruiken in je woning. Door deze simpele aanpassing kan je tot wel 500 euro per jaar besparen op je energierekening. Tijd dus om de oude Cv-ketel de deur uit te doen en deze te vervangen voor een warmtepomp

Zonneboiler

Een duurzame manier van het verwarmen van water is door het plaatsen van een zonneboiler. Deze boiler kan in de zomer bijna al het warme water dat je normaal gebruikt vervangen. Door het gebruik ervan worden de kosten die je normaal hebt voor het verwarmen van warm water gehalveerd. Daarnaast kan je tegenwoordig een subsidie krijgen voor het gebruik van een zonneboiler. Een derde van je kosten kun je zo weer terugkrijgen.

Zonnepanelen

Je eigen energie opwekken kan een mooie manier zijn van verduurzamen. Voordat je dit doet moet je echter veel onderzoek doen naar hoe groot de besparingsmogelijkheden zijn voor jou wanneer je zonnepanelen plaatst. Ook is het niet voor iedereen mogelijk om zonnepanelen te plaatsen omdat dit een grote investering is en het praktisch niet bij elk huis mogelijk is. Zonne energie zorgt dan wel weer voor een van de meest duurzame vormen van groene energie. Zonnepanelen kunnen trouwens ook gewoon geplaatst worden wanneer je dak niet op het zuiden ligt.