s je laptop kapot en wil je weten of hij nog te repareren valt? We hebben hier een aantal stappen onder elkaar gezet die je kunt volgen als je laptop niet meer werkt.
1. Zijn er problemen met je software?
Als je wel beeld krijgt, maar de laptop slaat vast tijdens het opstarten, dan is er waarschijnlijk sprake van een probleem met je software. Je kunt dan een systeemherstel door je computer laten uitvoeren. De computer wordt dan als het ware teruggezet naar de staat van een eerdere datum. Lukt dit niet, dan kun je de pc terugzetten naar fabrieksinstellingen. Zorg er dan wel van tevoren voor dat je een back-up hebt, want deze actie wist al je privé bestanden.
2. Garantie
Als je garantie nog niet verlopen is en het defect aan je laptop is niet de schuld van wangebruik, dan heb je recht op reparatie of vervanging door de leverancier. Komt de leverancier de gemaakte afspraken over (het soort) garantie niet na, dan kun je rechtshulp inschakelen.
3. Reparatie / vervanging?
Is je laptop ouder dan vijf jaar? Dan is vervanging beter dan reparatie. Ook is het afhankelijk van welk onderdeel defect is of het slimmer is om te vervangen of te laten repareren. Een laptop accu of toetsenbord is gemakkelijk vervangen; een harde schijf valt nog wel te repareren; maar bij een kapot moederbord is vervanging toch echt het beste.
4. Zelf repareren of laten doen?
Adapters en werkgeheugen zijn gemakkelijk zelf te vervangen. Een toetsenbord of scherm vervangen is een precisiewerkje maar is prima zelf te doen. Een harde schijf vervangen is niet zo moeilijk, maar let wel op het back-uppen. Als laatste: laat de reparatie van je moederbord altijd over aan een professional.
5. Nieuw onderdelen: merk of imitatie?
Als je een van de bovenstaande onderdelen gaat vervangen, is imitatie vaak goed genoeg. Wel kunnen imitatie-onderdelen zorgen voor gezeur over garantie bij de oorspronkelijke leverancier. Klonen zijn de moeite waard, maar bieden doorgaans een iets mindere kwaliteit.