Webmail of een programma downloaden?

We zijn allemaal bekend met mailen. Het is een erg makkelijke manier van communiceren. Je kunt op verschillende manieren gebruik maken van mail. Je kunt er voor kiezen om te mailen met behulp van een softwareprogramma.  Het is ook mogelijk om te mailen zonder software te downloaden. Dit wordt webmail genoemd, hier verstuur je mails via een internetpagina. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen de twee manieren zodat jij een goede keuze kunt maken.

Mailen via een softwareprogramma

Wanneer je mailt via een softwareprogramma, heb je een programma op je computer waarop je de mail ontvangt. Wanneer je een mail ontvangt wordt deze naar jouw computer gekopieerd en vervolgens van de mailserver verwijderd. De mail staat dus alleen maar op je computer. Het is daarom belangrijk dat je geregeld een back-up maakt van al je mail. Zo raak je niets kwijt wanneer er iets met je computer aan de hand is.

Webmail of een programma downloaden

Mailen via webmail

Wanneer je gebruik maakt van webmail, log je elke keer via internet in met je mailadres en wachtwoord. Het voordeel hiervan is dat je wereldwijd op elke computer je mail kunt bekijken, je kan namelijk overal op je webmail inloggen. Denk er hierbij wel aan dat je het wachtwoord niet opslaat en dat je weer uitlogt zodra je klaar bent. Anders kan de volgende gebruiker van de computer ook bij je mail en dat wil je natuurlijk niet. Een ander voordeel van webmail is dat het altijd gratis is terwijl je voor sommige softwareprogramma’s wel moet betalen.

Bekende aanbieders

Er zijn veel verschillende aanbieders voor zowel mailprogramma’s als voor webmail.  De bekendste aanbieders voor webmail zijn Gmail, Outlook en Yahoo. Voor softwareprogramma’s zijn de bekendste aanbieders Mozilla Thunderbird, Windowsmail en Apple mail. Het voordeel van al deze aanbieders is dat zij gratis zijn. Ook wanneer je een mailadres hebt van bijvoorbeeld KPN, Telfort of Ziggo kun je deze gebruiken voor zowel webmail als een mailprogramma. Op de website van de aanbieder staat vaak uitgelegd hoe je dit precies moet instellen.